HIDROKOLON ili KOLON HIDROTERAPIJA – SIGURNA, BEZBOLNA, DOSTOJANSTVENA METODA ČIŠĆENJA DEBELOG CRIJEVA

ŠTO JE HIDROKOLON ili KOLON HIDROTERAPIJA?

Kolon hidroterapija je potpuno sigurna, blaga, bezbolna i nadasve dostojanstvena metoda kojom se otklanja otpadni materijal iz debelog crijeva bez upotrebe lijekova. Uz pomoć filtrirane tople vode zagrijane na kontroliranu temperaturu koja se uvodi u kolon, otpadni materijal omekšava, što dovodi do njegove eliminacije prirodnom peristaltikom crijeva. Tretman traje cca 30 - 40 minuta.
Kolon hidroterapija je najefikasnija u kombinaciji s adekvatnom prehranom, unosom tekućine te tjelesnom aktivnošću.

KAKO IZGLEDA TRETMAN KOLON HIDROTERAPIJOM?

Pacijent je potpuno odjeven, leži na leđima u udobnom ležećem položaju s podignutom glavom ukoliko to želi, a uz to može biti i potpuno pokriven pokrivačem. Dostojanstvo položaja pacijentovog tijela i njegova intima ni u kojem trenutku nisu upitni.
Manja količina tople vode ulazi u kolon polako stimulirajući prirodnu peristaltiku crijeva. Iz kolona odlaze smekšane otpadne tvari. Uređaj za kolon hidroterapiju je potpuno zatvoreni sistem, što znači da nema neugodnih mirisa i sve je potpuno čisto.
Tzv. spekule kod kolon hidroterapije koriste se samo jednokratno za svakog pacijenta, nakon čega se bacaju.

ZAŠTO BIH SE OSOBITO BRINUO/LA ZA MOJ KOLON?

Kolon je kanalizacijski sustav tijela. To je mjesto gdje skladištimo otpadni materijal o kojem većina nas niti ne razmišlja dok nam se ne pogorša zdravlje ili ne dobijemo zatvor ili proljev. Tijelo izuzetno profitira oslobađanjem nakupljenog otpada iz crijeva.
Neovisno o redovitoj stolici, mnoge otpadne tvari mogu jako dugo stajati na stijenkama crijeva remeteći ravnotežu probavnog sustava a time i cjelokupnog organizma.
Kod zdravstvenih tegoba svaka terapija trebala bi započeti detoksikacijom odnosno čišćenjem tijela od otrovnih tvari. U tijelu svakog čovjeka u manjoj ili većoj mjeri vremenom se nakupe razne otrovne tvari - iz okoliša, pesticidi, aditivi, otrovne tvari kao posljedica životnog stila, nepravilne prehrane i sl. Prirodni lijekovi koji se preporučuju u naturopatskom liječenju – vitamini, minerali, biljni pripravci i sl. mogu biti izuzetno korisni ako ih propiše stručnjak. Međutim, ukoliko se tijelo prije ne očisti od otrova, te korisne tvari koje unosimo u tijelo neće se u potpunosti iskoristiti, a efekti terapije će biti umanjeni. Kolon hidroterapija uvelike pridonosi brzoj detoksikaciji, a time i bržem djelovanju terapije i poboljšanju zdravlja.

GDJE SE U SVIJETU KORISTI KOLON HIDROTERAPIJA?

U svijetu je kolon hidroterapija obavezan dio liječenja u holističkim klinikama, bilo da se radi o običnoj terapiji za regeneraciju organizma, mršavljenju ili pak oslabljenom imunitetu, kroničnim bolestima, pa sve do karcinoma. Brojne su klinike, ordinacije i liječilišta u svijetu u kojima se koristi kolon hidroterapija.

POVIJESNI ASPEKT

Povjesničari nas uče da je prva praksa čišćenja crijeva u svom najjednostavnijem obliku uz pomoć klistira bila prisutna već u starom Egiptu, o čemu postoje i pisani dokazi.
Sedamnaesto stoljeće je bilo poznato kao stoljeće klistira. Pariško visoko društvo je vršilo čak 3-4 klistiranja dnevno vjerujući da je to osnova zdravlja.
U 19. i 20. stoljeću s razvojem gume udareni su prvi temelji suvremenoj kolon hidroterapiji.
U 20. stoljeću u sklopu projekta agencije NASA u Sjedinjenim Američkim Državama, za potrebe boravka astronauta u svemiru usavršen je uređaj za kolon hidroterapiju kakvoga danas poznajemo.

KOLIKO TRETMANA NAM JE POTREBNO?

Kao što neki vježbaju svakodnevno ili tjedno jer žele ojačati svoje tijelo i spriječiti debljanje, tako dio populacije želi čišćenje i jačanje čitavog organizma u cilju očuvanja zdravlja, pa prihvaća kolon hidroterapiju kao program redovitog održavanja, dakle preventivno. Preventivno se kolon hidroterapija može vršiti u sklopu proljetnog / jesenskog čišćenja tijela, ali i puno češće.
Kod opstipacije (zatvora) i većine kroničnih bolesti obično se u početku vrši najmanje 6 tretmana, po 2 puta tjedno.
Prije početka terapije prirodnim preparatima kod bilo kojih stanja ili bolesti preporučuje se napraviti barem jedan početni tretman.
Poželjan je tretman za vrijeme trajanja terapije prirodnim preparatima jednom ili dva puta tjedno, jednom u dva tjedna ili jednom mjesečno – ovisno o procjeni stručnjaka.
Kolon hidroterapija, za razliku od laksativa, ne stvara ovisnost.

DA LI JE UREĐAJ ZA KOLON HIDROTERAPIJU POTPUNO SIGURAN?

Uređaj je proizveden u Njemačkoj i atestiran po strogim propisima EU, a odobren je i od američke agencije FDA.
Kolon hidroterapija je u rukama stručnjaka potpuno sigurna, blaga, bezbolna i nadasve dostojanstvena metoda čišćenja kolona.
Stotine tisuća ljudi u svijetu uživaju prednosti kolon hidroterapije te izjavljuju da im se kvaliteta života poboljšala.

LISTA INDIKACIJA:

 • KONSTIPACIJA I OPSTIPACIJA (ZATVOR)
 • NADUTOST
 • KRONIČNI PROLJEV
 • IRITABILNI KOLON
 • HEMOROIDI (U NEAKTIVNOJ FAZI, NEINFICIRANI)
 • ASTMA, ALERGIJE
 • KOŽNE TEGOBE: ALERGIJE, EKCEM, AKNE
 • PREKOMJERNA TJELESNA TEŽINA
 • INFEKCIJA PARAZITIMA
 • GLJIVIČNE INFEKCIJE
 • »LIJENA« CRIJEVA
 • DISBIOZA CRIJEVA (PREVLAST ŠTETNIH MIKROBA)
 • KRONIČNE BOLESTI (ZGLOBOVI, MIŠIĆI, DIŠNI PUTEVI...)
 • PAD IMUNITETA
 • KRONOVA BOLEST – MORBUS CROHN (TIJEKOM NEAKTIVNE FAZE)
 • ULCEROZNI KOLITIS (TIJEKOM NEAKTIVNE FAZE)
 • MIGRENE I GLAVOBOLJE
 • PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU, REKTOSKOPIJU, SIGMOIDOSKOPIJU, IRIGOGRAFIJU
 • PRIPREMA ZA KIRURŠKE ZAHVATE U PODRUČJU ABDOMENA KOJE ZAHTIJEVAJU ČIŠĆENJE CRIJEVA
 • TUMORI (OSIM TUMORA DEBELOG CRIJEVA)
 • PRIPREMA ZA OPĆU DETOKSIKACIJU I MRŠAVLJENJE